11745675_10154127374837575_2901133703610331412_n

 

Valpar är oemotståndliga…men tänk efter före köpet! Din valp kommer att ge dig mycket glädje under förhoppningsvis många år framöver. Den kommer att vara en trogen följeslagare, familjemedlem och vän. Men för att det ska bli så krävs en hel del engagemang och arbete från dig. Har du tid och ork och inte bara lust? Om svaret är JA kan du fortsätta läsa på den här sidan… Först – du har väl läst om kenneln och de regelverk vi håller oss till? När du köper valp av oss kommer du att kunna följa dem från födseln och fram till 8 veckor genom foton och videos, då vi uppdaterar dig/er 1 gång i veckan.

 

Frågor & Svar inför eventuellt valpköp hos oss:

 

Hur går det till att tinga valp?

 

Om du/ni är intresserad av en valp från oss är det första steget som regel att du kontaktar oss och sätter upp dig på vår väntelista. Du förbinder dig inte på något sätt genom att stå på denna lista utan när vi får en kull erbjuds du valp efter i vilken ordning du står på listan. För att inte vår lista ska vara helt inaktuellt har vi bara motkravet att du meddelar om du inte vill stå kvar, t ex om du köpt valp hos någon annan under väntetiden.

 

Får man komma och hälsa på?

 

Självklart är du/ni välkomna på besök för att träffa våra hundar – vi och hundarna vill gärna träffa dig också – men ring eller mejla före och bestäm dag och tid.

 

Vad händer sedan?

 

När valparna väl är födda kontaktar vi dig/er men det är först när de är ca 4 veckor gamla som du/ni får komma på ett första besök, där jag svarar på dina/era frågor och funderingar och ni får för första gången titta, snusa och gosa med alla valpar (mamman brukar också försöka charma in sig till detsamma  ) och förhoppningsvis din/er nya familjemedlem. Åk sen hem och ta en sista funderare på om det känns rätt. Om allt känns bra, hör av dig/er till mig så snart du/ni kan, så ”bokar” vi valp och jag skickar över information om hur man betalar in handpenning (10% av valp-priset).

 

Får jag själv bestämma vilken valp?

 

Svaret på detta är både ja och nej. För att allt ska bli så bra som möjligt har vi principen om “rätt valp till rätt köpare”. Det innebär att den mest aktiva valpen t ex inte ska hamna hos pensionärsparet som vill ha en följeslagare på lugna stadspromenader, likväl som att den aktiva inte ska få en valp som gärna just går runt som en Tjuren Ferdinand och ”luktar på blommorna”, så vi kommer att styra så att detta passar ihop med köparen. Det innebär då att du som regel inte vet förrän kring 6 veckors ålder exakt vilken valp som blir din då valpens personliga egenskaper oftast inte går att avgöra förrän vid denna tidpunkt. Är det ingen större skillnad mellan valparna eller köparna så får du en av dem som du fastnade för vid första besöket. Rätt valp till rätt köpare är vårt motto!

 

 

Finns det krav på mig som köpare?

 

Vi utgår från att du satt dig in i rasens specifika egenskaper och behov och att du anser att du har tid och intresse att möta detta. Du ska också vara insatt i Jordbruksverkets regler för hundhållning, t ex hur länge en hund får vara ensam hemma. Vi vet att det inte går att kräva, men vi har som starkt önskemål att du håller kontakt (i alla fall med en uppdatering 1 gång per år) även efter att du hämtat din valp. Vi följer dig/er gärna genom glädjeämnen och bekymmer hela hundens liv – för oss kommer den i hjärtat att alltid vara “vår valp”.

 

 

När får jag hämta valpen?

 

Valparna är leveransklara tidigast från 8 veckors ålder och när du hämtar valpen betalar du resten av köpesumman och får valpens registreringsbevis och övriga handlingar + valpens startpaket.

 

 

 

Får jag bestämma namnet själv?

 

Nej det är vi som uppfödaren som bestämmer det namn som ska registreras hos SKK – men du får gärna komma med förslag! Vi använder som regel alltid engelska namn på våra valpar och ofta med ett eget tema för kullen. Du får naturligtvis kalla den vad du vill senare och du/ni har säkert ett smeknamn redo redan för er nya familjemedlem 

 

Vad ingår i priset?

 

Valpen är registrerad i Svenska Kennelklubben och innehar stamtavla, den är ID-märkt (med microchip) och vaccinerad mot valpsjuka, parvovirus, kennelhosta & HCC. Den är också veterinärbesiktad med ett intyg ej äldre än 7 dagar. Valpen är försäkrad hos oss från 6 veckors ålder och denna försäkring gäller i 10 dagar efter leverans. Du kan vidareteckna denna försäkring, hur det går till går vi igenom när du hämtar valpen eller använda det försäkringsbolag du valt. Som registrerad kennel omfattas vi också av konsumentköplagens regler om en garanti mot dolda fel under 3 år efter köpet. Du får vår skriftliga handledning om allt från utfodring till skötsel och allmänna tips. SKK:s broschyr “Välkommen valp” med råd och tips att tänka på med ny valp i huset får du självklart också.

 

Vad händer efter köpet?

 

För alla ingår det att jag alltid står till förfogande – Dag som natt, helgdag som vardag. Jag vill gärna hålla fortlöpande kontakt med mina valpköpare och blir mycket glad för foton och rapporter då och då, men det är inget krav.

 

Hur är det med hundar och allergier?

 

Under många år har rekommendationen från läkare varit att undvika hund om det finns risk för allergi i familjen. Själv har jag haft pälsdjursallergi sedan jag var barn. Jag var därför lite orolig när jag själv fick barn men tog beslutet att inte hålla mina barn undan för hundarna utan tvärtom utsätta dem för både hundhår och hundslickar. Ingen av mina 4 barn är allergisk mot hundar eller andra pälsdjur. Det var därför roligt att läsa i Expressen 2002-11-01 om nya rön – rubriken var “Hundpussar gör dina barn friskare” – allt enligt mina principer. Vi lämnar inte ersättning om du inte kan behålla din hund pga allergi Om det inte finns läkarintyg på det.

 

Vad gör jag om jag inte kan behålla min hund av något skäl?

 

Genom åren har vi fött upp många valpar och varit glada och stolta över att endast ett fåtal har behövt omplaceras och då på grund av ändrade familjeförhållanden. Om frågeställningen skulle uppstå hjälper vi gärna till att hitta en ny köpare eller köper tillbaka valpen/hunden – Oavsett är vi tacksamma om du meddelar oss om din hund byter ägare så att vi kan få kontakt med dem.

 

När min hund inte finns längre...?

 

Då är vi mycket tacksamma att få veta detta - Skriv gärna och berätta om din hund med glädjeämnen och bekymmer, hur gammal den blev och även vad som var orsaken att den gick bort. Kanske får vi förtroende att sälja en ny valp till dig?

 

Collage 2018-02-25 14_42_17

 

goldstrip